Alvin Chong lancar single ‘Sayangku Salmah’ di TikTok

Alvin Chong bersama Universal Music Malaysia akan membuat perdana single terbarunya “Sayangku Salmah” dalam eksklusif awal di TikTok, sebagai sebahagian daripada pameran artis muzik pertama negara di platform ini. Single ini akan tersedia untuk peminat untuk menikmati TikTok mulai hari ini dan seterusnya, merangkumi semua sistem operasi mudah alih.

Alvin, yang berasal dari Pulau Pinang, menjadi perhatian ketika dia muncul di 5 Bintang Teratas Astro Star Quest 2009, yang memberi peluang kepada Alvin untuk meneruskan karier dalam bidang hiburan. Di luar lakonan dan nyanyian, Alvin juga telah menjadi tokoh yang disayangi dalam komuniti TikTok yang lebih luas sebagai salah satu pencipta aplikasi yang paling popular.

Cheah Sheau Mei, Pengurus Operasi Pengguna dan Kandungan TikTok Malaysia menjelaskan, “Sebagai destinasi utama untuk video mudah alih bentuk pendek, penekanan TikTok pada ekspresi kreatif telah membina komuniti yang terhubung secara harmoni yang telah menyaksikan banyak lagu viral serentak di tangga lagu antarabangsa. Ini kerana TikTok memberi kuasa kepada pencipta untuk menangkap dan berkongsi momen kehidupan berharga yang penting, yang membentuk hubungan yang lebih mendalam dengan minat mereka, dengan muzik menjadi contoh utama. Ini menjadikan TikTok sebagai platform untuk artis dalam industri hiburan, baik di dalam negara dan di peringkat global.

Memahami tarikan platform video pendek dalam bahasa asli digital masa kini, Universal Music Malaysia menjelaskan sebab di sebalik kerjasama tersebut. Kenny Ong, Pengarah Urusan Universal Music Group untuk Malaysia dan Ketua Projek Khas, SEA berkata, “Menayangkan bahan baru artis pada aplikasi, bukannya laluan tradisional, pastinya belum pernah dilakukan sebelumnya di Malaysia. Ini harus menjadi keutamaan bagi industri hiburan agar selaras dengan teknologi baru dan inovatif seperti TikTok, yang kini merupakan salah satu platform penemuan muzik terbaik di dunia untuk generasi mudah alih dan teknologi. Universal Music Malaysia dan Alvin Chong sendiri gembira dapat menjadi sebahagian daripada kolaborasi pertama ini, yang sesuai dengan visi kami untuk menyediakan artis dan perpustakaan muzik kami yang terhormat dengan platform inovatif untuk terus meningkatkan kreativiti yang memberi inspirasi. “

Kongsi Artikel Ini
By Zainal Afnan

Related Posts