4 Trend Kesihatan Global yang Perlu Anda Ketahui

Industri kesihatan berkembang dengan pesat di seluruh dunia. Pada tahun 2019, sektor global ini meningkat kepada $ 4.5 trilion dan penjualan Eropah mencecah $ 210.8 bilion. Lebih ramai orang menjaga diri mereka dan mencari cara untuk merasa aktif dan lebih sihat.

Bagi banyak orang, menjaga kesihatan kita mempunyai makna yang baru – rawatan diri telah menjadi prioriti utama kita dan kita berusaha untuk memperbaiki diri dan menjalani kehidupan terbaik dan bermanfaat. Sering kali, ini bermaksud kita mengalihkan perhatian kepada budaya lain dan mengikuti jejaknya, menerapkan amalan kesejahteraan mereka ke dalam kehidupan kita sendiri. Amalan Hygge di Denmark, misalnya, mengalahkan Inggeris pada tahun 2016, mewujudkan trend kesihatan seperti yang jarang kita lihat sebelumnya. Trend carian Google menyaksikan lonjakan carian untuk amalan yang sebelumnya kurang diketahui ini kerana semakin ramai penduduk UK melabur dalam trend Denmark yang memfokuskan pada “keselesaan dan keselesaan yang selesa”.

Sementara itu, ‘kesan hygge’ telah dilihat berulang-ulang kali, dan orang-orang telah bersemangat untuk terus mengikuti perkembangan trend kesihatan terkini dari seluruh dunia. Sekiranya anda tertanya-tanya “apa yang berikutnya?”, Anda akan gembira mengetahui bahawa terdapat banyak trend kesihatan global di kaki langit. Berikut adalah beberapa perkara yang akan menjadi perkara besar seterusnya.

China: Yang Sheng
Trend kesihatan dari Asia Timur telah meningkat populariti selama bertahun-tahun. Trend seterusnya dunia barat mulai menunjukkan minatnya adalah amalan Yang Sheng yang berusia 5,000 tahun. Diterjemahkan sebagai ‘untuk mengasuh kehidupan’, Yang Sheng adalah dengan menganggapnya perlahan dan mendengar tubuh kita. Tujuan utama Yang Sheng adalah untuk mewujudkan keseimbangan sempurna antara minda, badan, dan jiwa.
Pengajaran Yang Sheng memfokuskan pada memperhatikan perkara-perkara kecil dalam kehidupan. Latihan ini mendorong orang untuk melakukan amalan kecil dan sederhana ke dalam kehidupan seharian mereka daripada mengatasi diet radikal atau rejim kecergasan yang mustahil.

USA: Berbasikal Benih
Di AS, berbasikal benih berkisar pada konsep kesejahteraan hormon dan membuat diet anda selaras dengan kitaran haid anda. Idea umum adalah bahawa anda memakan pelbagai jenis biji pada pelbagai peringkat kitaran anda. Contohnya, ketika anda berada dalam fasa folikular (hari 1 hingga 14) biji rami dan biji labu dianjurkan berdasarkan ia membantu meningkatkan pengeluaran estrogen. Selepas itu, semasa fasa luteal (hari ke-14 hingga 28), biji labu dan rami harus ditukar dengan biji bunga matahari dan biji wijen untuk membantu tubuh anda meningkatkan tahap progesteronnya.

Dalam tren ini, idea adalah bahawa setiap jenis benih akan membantu mengurangkan beberapa kesan sampingan yang tidak menyenangkan dalam tempoh anda, tetapi ini semua tentang mencari keseimbangan yang tepat untuk anda! Dari mencari tampon yang tepat dari masa remaja pertama anda hingga makan makanan yang paling baik membantu meredakan kesakitan, kitaran setiap orang mesti dianggap unik. Berbasikal benih adalah salah satu contoh bagaimana tren kesejahteraan haid sangat besar – mungkin ia berfungsi untuk anda!

Jepun: J-Wellness
Trend Jepun J-Wellness adalah ketika dunia teknologi dan dunia kesihatan bertembung. Trend kesejahteraan ini berasal dari Jepun dan merangkumi pelbagai aspek, dengan tema berjalan adalah sesuatu yang ‘berteknologi tinggi’. Menggabungkan idea tradisional dengan teknik baru yang inovatif, J-Wellness memfokuskan pada kesihatan masyarakat dan penuaan yang sihat. Rumah bagi bilangan centurion tertinggi kedua di dunia (sekitar 47,700 penduduknya) dan orang tertua yang hidup di dunia, Yone Minigawa, berusia 114 tahun, tidak hairanlah bahawa seluruh dunia melihat ke arah Jepun ketika datang ke kesejahteraan dan penuaan.

Di sini, salah satu ciri luar biasa yang berkaitan dengan J-Wellness adalah penggunaan ‘robot sosial’. Robot ini direka untuk menawarkan sokongan psikologi dan meningkatkan kesejahteraan. Terdapat banyak reka bentuk yang sedang dicuba di Jepun. PARO, sebagai contoh, adalah robot sosial yang digerakkan oleh AI yang dibuat oleh Institut Sains & Teknologi Industri Lanjutan Tsukuba – bot ini menyerupai anjing laut berbulu dan telah terbukti dapat mengurangkan kegelisahan dan kemurungan dengan menenangkan pesakit demensia.

Austria dan Hungary: Hidroterapi
Kuasa penyembuhan terapi mata air panas telah mapan di antara negara-negara, tetapi beberapa seperti Austria dan Hungaria mengembangkan budaya kesihatan mereka (dan pelancongan perubatan) di sekitar konsep Hidroterapi lebih daripada sebelumnya. Hidroterapi adalah idea bahawa bersenam, atau hanya bersantai di dalam air dapat membantu mengurangkan penyakit fizikal seperti artritis. Selain itu, mata air panas dan mandian air panas semula jadi (seperti rumah mandi terkenal di Budapest), didapati dapat mengurangkan tekanan, memperbaiki corak tidur, meningkatkan peredaran darah, dan keadaan kesihatan.

Inilah bukan konsep baru – pelancong telah lama berpusu-pusu pergi ke rumah mandi di Budapest, tetapi trend kesihatan ini semakin global, memberi peluang kepada pelbagai negara untuk merangkul pasar kesihatan. Oleh kerana mereka adalah rumah bagi sumber air panas semula jadi, banyak negara Timur Tengah dan Afrika Utara telah mulai mengembangkan industri hidroterapi mereka sendiri (termasuk Tunisia, Algeria, Oman, dan Arab Saudi).

Trend kesihatan dijangka semakin popular dalam beberapa tahun ke depan, terutamanya selepas masa yang kita hadapi. Cari yang sesuai untuk anda dan rasakan diri anda santai.

Kredit sumber: https://www.lil-lets.com/uk/teens/

Kongsi Artikel Ini
By Zainal Afnan

Related Posts

Live Updates COVID-19 CASES