Persatuan Penjualan Langsung Malaysia (DSAM) Memperkasakan Pengedar Dalam Norma Baru

Persatuan Penjualan Langsung Malaysia (DSAM) mengadakan Konvensyen Maya pertama yang bertajuk ‘Penjualan Langsung dalam Norma Baru’ semalam. Matlamat acara ini adalah untuk membolehkan Syarikat Anggota dan Pengedar memahami, merangkul, meneroka, dan cemerlang dalam perubahan yang dibawa oleh masa-masa yang belum pernah terjadi sebelumnya ini. Dihadiri oleh YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi, Menteri Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna, Konvensyen ini mendapat sambutan daripada lebih daripada 2,000 peserta dalam talian dari Malaysia dan luar negara.

YBhg Datuk Tan Chong Guan memberikan ucapan perasmian Konvensyen Maya.

Sorotan Konvensyen merangkumi persembahan maya yang bertajuk ‘Penjualan Langsung di Norma Baru’ oleh tiga pembesar suara terkenal daerah, Y Bhg Datuk Dr. Lim Siow Jin, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif DXN Holdings Bhd (Malaysia); Lam Yu, MD dari Infinitus Global (China) dan Encik Roger Barnett, Ketua Pegawai Eksekutif Shaklee Corporation (USA) dan Pengerusi World Federation of Direct Selling Associations (WFDSA) (global). Topik ini memberi tumpuan kepada pandangan dan pandangan industri, bagaimana industri ini berkembang, dan apa yang mempengaruhi masa depan. Perhatian utama dari ketiga-tiga penyampai ini adalah untuk terus berdaya tahan dan menerapkan perubahan baru yang dipaksa oleh peristiwa global semasa. Ini termasuk merangkul dan cemerlang dalam pemasaran media dalam talian dan sosial sambil mengekalkan hubungan, kerana ia tetap menjadi teras Penjualan Langsung.

Ini tepat diikuti oleh sesi pembinaan oleh Auxano Marketing Australia untuk memberi kuasa kepada para Pengedar untuk unggul dalam perniagaan mereka melalui kekuatan media sosial dan pemasaran dalam talian.

YB Dato Seri Alexander Nanta Linggi, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna merasmikan Konvensyen Maya.

“Ketika Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) dilaksanakan pada bulan Mac, banyak syarikat anggota dan pengedar kami dengan serta-merta mengubah amalan perniagaan mereka dengan merangkul media dalam talian dan berjaya memperoleh hasil yang memberangsangkan daripadanya,” kata Datuk Tan Chong Guan, Presiden DSAM. Ini sesuai dengan industri Penjualan Langsung kerana sokongan belakang untuk pemasaran media dalam talian dan sosial yang disediakan oleh syarikat Penjualan Langsung telah lama berada di tempat yang baik. Dengan bermulanya wabak ini, penggunaan dan penggunaan alat ini menjadi sangat penting sebagai salah satu daripada banyak pilihan runcit dan jangkauan untuk industri Penjualan Langsung.

“Industri Penjualan Langsung di Malaysia mengalami pertumbuhan yang sihat dari tahun ke tahun. Jualan yang dihasilkan oleh industri ini pada tahun 2018 adalah RM15.9 bilion yang lebih tinggi daripada sasaran RM15 bilion untuk tahun itu. Sasaran untuk tahun 2019 meningkat menjadi RM17 bilion, dan saya dengan bangga mengumumkan bahawa pada bulan September 2020, angka penjualan yang dilaporkan kepada kami telah melanggar ambang tersebut pada RM17.8 bilion. Di tengah keadaan ekonomi semasa, industri berharap dapat mencapai sasaran RM20 bilion untuk tahun 2020 ”. kata YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi.

DSAM menyumbang RM60,000 kepada Kementerian Kesihatan sebagai sokongan kepada barisan hadapan.

“Pencapaian ini meletakkan Malaysia sebagai tempat ke-7 global dan ke-4 di rantau Asia Pasifik dari segi perolehan penjualan untuk 2019 seperti yang dilaporkan oleh WFDSA dalam Laporan Penjualan Runcit 2019 Penjualan Langsung Global mereka.” tambah Menteri.

Sebagai penutup acara pada hari itu, DSAM menyumbangkan RM60,000 kepada Akaun Amanah COVID19 Kementerian Kesihatan, yang merupakan jumlah tajaan penuh yang diterima daripada Anggota Penaja untuk Konvensyen ini. Jumlah ini akan digunakan untuk pembiayaan keperluan dan PPE untuk barisan hadapan kami.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai DSAM dan konvensyen maya, sila lawati laman web rasmi di: https://dsam.org.my/ atau hubungi kami di + 603-7726-9232 atau info@dsam.org.my.

Kongsi Artikel Ini
By Zainal Afnan

Related Posts