Gardenia Hulur Bantuan Sempena Hari Roti Sedunia Di Musim Pandemik

Shah Alam, 17 Oktober 2020 – Berpegang teguh pada tradisi, Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (Gardenia KL) melangkah maju untuk membantu 10 rumah kebajikan yang terkena wabak sempena perayaan Hari Roti Sedunia yang ketiga. Pembuat roti melancarkan kempen ‘Gardenia World Bread Day Share & Donate’ dengan komitmen untuk menjanjikan tiga roti roti Gardenia Original Classic 400g untuk setiap catatan dan kongsi di laman Facebooknya. Langkah ini bertujuan untuk memberi peluang kepada masyarakat untuk berperanan dalam membantu mereka yang memerlukan dalam masa-masa yang mencabar.

“Merayakan Hari Roti Sedunia dengan menyokong masyarakat yang memerlukan adalah tradisi yang sedang berlangsung yang dekat dengan jantung Gardenia. Dengan masa-masa yang mencabar, kumpulan yang paling rentan menghadapi tugas berat untuk meletakkan makanan di atas meja. Kami percaya cara terbaik untuk memperingati hari ini adalah dengan berkongsi dengan mereka yang memerlukan, ”kata Pengurus Besar Hal Ehwal Korporat dan Perhubungan Awam Gardenia KL, Hazlinah Harun.

Dengan bantuan pengguna dan peminat, Gardenia KL bertujuan untuk menyumbangkan sehingga 20,000 roti sepanjang kempen yang berlangsung dari 15 hingga 20 Oktober 2020. Setiap catatan dan perkongsian akan meletakkan roti di atas meja untuk penerima manfaat Persatuan Pencinta Anak Padmasambhava Klang Selangor, Pertubuhan Nur Kasih Klang, Persatuan Sri Saradha Devi Illam Rawang, Bandar Damai Home Care, Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Ar Raudhah Malaysia, Rumah Amal Baitul Barokah Wal Mahabbah, Pusat Jagaan Kasih Abadi, Rumah Kebajikan Misi Harapan, Persatuan Kebajikan Darul Hanan, dan Rumah Anak Yatim dan Miskin Nur Iman.

Netizen boleh mula menghantar sokongan mereka dalam tiga langkah; lawati pertama, ‘LIKE’ dan ‘FOLLOW’ halaman Gardenia KL Facebook (https://www.facebook.com/GardeniaKL), kedua kongsikan ‘World Bread Day Post’ (https://bit.ly/37f9XUo) dan tandakan tiga rakan, dan akhirnya, pastikan siaran itu ditetapkan ke ‘Umum’. Sehingga 17 Oktober, jawatan itu mempunyai lebih daripada 2,000 saham atau sekitar 30% daripada sasarannya.

World Bread Day

Menambah semangat berkongsi, Gardenia KL juga bekerjasama dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat Selangor untuk menyumbang 600 pek setiap Gardenia Delicia Cream Rolls dan Sambal Bilis Buns kepada penghuni asrama Tropicana yang kini menjalani Enhanced Movement Control Order (EMCO).

Memahami perjuangan pencari gaji harian kerana MCO awal tahun ini, Gardenia KL memperuntukkan RM1 juta untuk Program Bantuan Covid-19. Berkerjasama dengan organisasi seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia (JKM), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ) dan Jabatan Hal Ehwal Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Gardenia telah memberikan sokongan kepada Program Food Bank, rumah tangga B40 dan barisan hadapan seperti Grab Riders dan pemandu teksi yang melayani masyarakat dengan perkhidmatan kritikal selama empat fasa sejak Mac. Secara keseluruhannya, Program Bantuan Gardenia Covid-19 telah menyumbang sebanyak RM500,000 dari fasa satu hingga fasa keempat.

Gardenia memulakan gerakan Hari Roti Sedunia pada tahun 2018 dengan mengumpulkan pengguna dalam kempen untuk menyokong 20 organisasi amal. Tahun lalu, Gardenia meneruskan tradisi ini dengan pelajar universiti dari latar belakang yang mengalami masalah kewangan melalui program Food Bank Siswa.

Penderma yang ingin menyokong rumah amal atau mengetahui lebih lanjut mengenai terma dan syarat kempen ‘Gardenia World Bread Day Share & Donate’ boleh mengunjungi halaman Facebook Gardenia KL.

Kongsi Artikel Ini
By Zainal Afnan

Related Posts