Khas Animal Planet – Mengejar Haiwan Raksasa

SINOPSIS:
Patrick Dykstra adalah pengembara laut zaman moden, yang berusaha membongkar kebenaran di sebalik raksasa dan misteri persekitaran yang paling tidak dijelajahi di planet ini. Didalam siri pengembaraan yang berterusan dengan adrenalin dan sejarah semula jadi cip biru, perjalanan Patrick ke beberapa tempat di dunia yang paling terpencil dan bermusuhan untuk mengetahui kebenaran di sebalik cerita dan legenda raksasa lautan kita.

Ep1: Paus vs Sotong
Patrick Dykstra melakukan perjalanan ke pulau Dominika di Caribbean untuk memeriksa tingkah laku sperma ikan paus. Patrick menggunakan teknologi inovatif untuk menangkap komunikasi unik mereka, dan merakam perburuan epik antara ikan paus sperma dan sotong berlian.

Bersiaran pada 25 Ogos – 20 Rabu 08:10 pagi di Animal Planet, Astro CH576

Ep2: Laut Mendidih Panama
Patrick Dykstra melakukan perjalanan ke pantai Pasifik untuk memeriksa peristiwa “laut mendidih” antara ikan lumba-lumba dan ikan tuna kuning. Usaha berisiko Patrick mengungkapkan bagaimana rasanya pusat wilayah berbahaya.
Bersiaran pada 1-Sep-20 Rabu 08:10 AM di Animal Planet, Astro CH576

Ep3: Humpbacks Selepas Gelap

Patrick Dykstra melakukan perjalanan ke pulau terpencil Gorgona di Colombia untuk menyaksikan tingkah laku ikan paus bungkuk. Semasa menyelam dua malam, Patrick dapat menangkap bagaimana spesies ini berkomunikasi melalui lagu dan meneliti rutin harian mereka.
Bersiaran pada 9-Sep-20 Rabu 08:10 AM di Animal Planet, Astro CH576

Ep 4: Dari Rusia dengan Bowheads
Patrick Dykstra melakukan perjalanan ke pantai Rusia yang terpencil untuk mencari ikan paus Bowhead. Selepas mempunyai pengalaman hampir mati dengan spesies ini beberapa tahun yang lalu, dia bertekad untuk mengumpulkan Sampel DNA menggunakan teknologi drone yang inovatif untuk memeriksa tingkah laku mereka.
Bersiaran pada 15-Sep-20 Selasa 08:05 PM di Animal Planet, Astro CH576

Ep 5: Jerung Paus Qatar

Patrick Dykstra melakukan perjalanan ke Qatar untuk mencari sekumpulan hiu paus yang baru ditemui. Selepas melawan angin kencang dan suhu laut yang melampau yang menyebabkan dehidrasi, dia mampu kaji tingkah laku spesies ini yang sukar difahami.
Bersiaran pada 22-Sep-20 Sel 08:05 PM di Animal Planet, Astro CH576

Ep 6: Manta Ray Tornado
Patrick Dykstra menuju ke Maldives bertekad untuk menyelam bersama sinar manta raksasa. Dia berharap dapat menyaksikan “Manta Ray Tornado” yang terkenal, sebuah perhimpunan sukar difahami lebih dari 150 orang sinar manta yang bertemu untuk memakan berjuta-juta krustasea kecil.

Bersiaran pada 29-Sep-20 Sel 08:05 PM di Animal Planet, Astro CH576

Ep 7: Bandar Shark Palau
Patrick mengembara ke negara kepulauan Palau untuk acara pemijahan massal ikan kakap merah diterumbu yang dikenali sebagai “Shark City.” Pada penyelamannya yang paling sukar, dia menghadapi cuaca seperti taufan
dan perjumpaan ikan yu untuk menyaksikan peristiwa penting ini.
Bersiaran pada 6-Okt-20 Sel 08:05 PM di Animal Planet, Astro CH576

Ep 8: Paus Pembunuh dari Norway

Patrick Dykstra menuju ke fjord utara Norway untuk memeriksa ikan paus pembunuh. Matlamatnya adalah untuk selami makhluk-makhluk pintar ini dan kaji bagaimana mereka dapat menyesuaikannya tingkah laku memburu untuk memanfaatkan usaha kapal penangkap ikan.
Bersiaran 13-Okt-20 Sel 08:05 PM di Animal Planet, Astro CH576

Kongsi Artikel Ini
By Zainal Afnan

Related Posts