Kolaborasi UNIQLO bersama Fugeelah

UNIQLO Malaysia melancarkan UTme baru! koleksi pada 18 Disember yang menampilkan tafsiran berwarna-warni mengenai haiwan ikonik, makanan, dan sukan tradisional Malaysia melalui mata seni empat pelajar pelarian. Koleksi ini menandakan kerjasama kedua dengan syarikat sosial Fugeelah.

UTme! pelekat diilhamkan oleh penghargaan pemuda pelarian terhadap warisan Malaysia dan mencerminkan bagaimana seni mempromosikan nilai hidup bersama dari lensa pelarian yang telah lama tinggal di Malaysia untuk jatuh cinta dengan kepelbagaian budaya yang berwarna-warni.

Hasil dari projek tersebut menuju ke Fugee School, sebuah organisasi nirlaba yang memberikan pendidikan percuma dan sokongan masyarakat untuk pelarian yang sedang transit. Fugeelah adalah cabang perniagaan yang beroperasi sebagai perusahaan sosial perhiasan etika yang mendidik, menggunakan, dan memberi tenaga kepada anak-anak dan remaja pelarian. Tujuan utama mereka adalah untuk menyumbang kepada kelancaran Fugee School.

Fugeelah UTme! koleksi dilancarkan pada 18 Disember, bersempena dengan pembukaan kedai tepi jalan pertama UNIQLO Malaysia, UNIQLO DA Square, dan merupakan UTme pertama! kerjasama dengan hasil yang disalurkan untuk tujuan yang baik. Acara media diadakan di kedai pada 22 Disember di mana pengasas Fugeelah dan pereka pelajar dijemput untuk berkongsi mengenai organisasi mereka dan krisis pelarian. Para pelajar juga menjelaskan makna di sebalik karya seni mereka, yang berkisar pada ikon-ikon Malaysia seperti makanan terkenal, haiwan tempatan yang unik, dan sukan tradisional.

Ini adalah edisi kedua Projek Sosial UNIQLO x Fugeelah; pada edisi pertama pada tahun 2018, pelajar pelarian merancang koleksi lima kemeja-T yang dijual secara eksklusif di Malaysia, dengan semua hasil turut menyumbang kepada Fugee School. Melalui kerjasama seperti itu, UNIQLO Malaysia bertujuan untuk memberi platform kepada masyarakat terpinggir untuk mengekspresikan bakat dan kreativiti mereka, memberi kesedaran mengenai krisis pelarian, dan mendorong masyarakat untuk menyokong sebab melalui inisiatif keberlanjutan UNIQLO.

UTme! X Fugeelah boleh didapati di Sudut UTme! di butik UNIQLO DA Square yang baru dibuka.

Item: T-shirt dewasa RM79.90 (XS hingga XL)
T-shirt kanak-kanak RM59.90 (110-150cm)
Beg Tote RM79.90 (lebar 41.5cm dan tinggi 39cm)

Kongsi Artikel Ini
By Zainal Afnan

Related Posts