MILDEF Selesai Uji HMAV 4×4 Pertama

Setelah pelancarannya pada bulan Februari, MILDEF 4×4 High Mobility Armoured Vehicle (HMAV) telah berjaya mengadakan pusingan pertama ujian penilaian di pelbagai tempat latihan di seluruh Malaysia. Dijalankan selama sembilan hari, MILDEF HMAV 4×4 telah menjalani ujian jalan sejauh 700 km dan 300 km di luar jalan raya, serta menjalani langkah-langkah dalam halangan.

Ujian dilakukan oleh pasukan dari Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan Tentera Darat Malaysia (STRIDE) serta MILDEF, dengan tugas memandu yang dilakukan oleh anggota tentera. HMAV telah diuji seperti daya tahan jalan raya, kecekapan bahan bakar, beban, winching, cerun, pemasangan dan pelepasan, pendakian dan pengereman, termasuk uji fording satu meter.

“MILDEF berpuas hati dengan prestasi HMAV semasa ujian pusingan pertama yang sangat penting ini. Kami sekarang merancang untuk melakukan ujian di beberapa lokasi lain, ”kata Datuk Sri Mohd Nizam bin Kasa, Ketua Pegawai Eksekutif MILDEF.

Direka untuk menahan peluru seperti pusingan dan periuk api menusuk perisai 7.62 mm, HMAV dibina mengikut standard ketenteraan Stanag 4569 Level 2. Dengan berat 13.2 tan, HMAV dikuasakan oleh enjin Caterpillar Diesel yang kehilangan 7,200 cc dan menghasilkan 330 hp. Ini memberikan HMAV nisbah kuasa dan berat 24 hp per tan dan semasa ujian, kenderaan mencapai kelajuan ujian 110 km / jam.

Syarikat Malaysia yang berpusat di Kuala Lumpur yang mengkhususkan diri dalam menyediakan perkhidmatan automotif untuk industri pertahanan di Malaysia, MILDEF baru-baru ini melancarkan kenderaan perisai mobiliti tinggi 4×4 mereka sendiri untuk pasaran tempatan dan antarabangsa.

Berbekalkan pasukan pakar yang berkemahiran tinggi, MILDEF mempunyai rekod prestasi yang terbukti dalam semua aspek penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih alat berat (MRO). Sejajar dengan fasa pengembangan perusahaan berikutnya, ia telah berusaha mengembangkan kendaraan tempur yang dapat berkinerja baik di medan buatan manusia dan alam.

LOKASI UJIAN PENILAIAN

 1. a. 22 Feb 21- Pemeriksaan & Pengumpulan Data di STRIDE
  b. 23 Feb 21- Mildef di Sepang ke Kuantan, Pahang (tanpa muatan)
  c. 24 Feb 21 –Kuantan ke Kemaman (dengan muatan 1 ton, ujian berpasir dan ujian winching)
 • Kemaman ke Kota Bharu (kecekapan bahan bakar)
  d. 26 Feb 21- Kota Bharu ke Sg Petani (brek, pendakian dan kecekapan bahan bakar)
  e. 27 Feb 21 – Sg Petani ke Mildef di Sepang (Highway Endurance)
  f. 2 Mac 21 – Mildef HQ di Sepang ke Gemas (ujian brek / ujian winching / pasukan dipasang dan turun latihan / ujian fording 1 meter)
  g. 3 Mac 21 – Ujian halangan dan ujian luar jalan
  h. 4 Mac 21 – Ujian jalan raya
 • Gemas ke Mildef HQ di Sepang (ujian Lebuhraya)
  i. 5 Mac 21 – Ujian berat badan / ujian cerun sisi pada STRIDE. Pendakian 60% – Sg Merab
Kongsi Artikel Ini
By Zainal Afnan

Related Posts

Live Updates COVID-19 CASES