Peralihan Dua Ahli Parlimen PKR

Gerak Independent menyatakan keprihatinannya yang mendalam terhadap pembelotan dua Anggota Parlimen baru-baru ini dari Parti Keadilan Rakyat ke Perikatan Nasional. Kekalahan ini kini merangkumi 25% Anggota Parlimen dari Parti Keadilan Rakyat yang terpilih menjadi pejabat pada Pilihan Raya Umum ke-14. Sebanyak 12 daripada 48 perwakilan parlimen yang dipilih dari Parti Keadilan Rakyat sejak itu telah berpaling ke Perikatan Nasional.


Gerak Independent mengecam budaya melompat parti dan mendesak Parlimen untuk menggubal undang-undang anti-hopping yang sudah lama tertangguh atau paling tidak Ingat Pemilihan. Gerak Independent juga mendesak Parti Keadilan Rakyat dan semua parti politik untuk lebih berhati-hati dalam memastikan bahawa hanya calon-calon yang berintegriti dan kompeten diturunkan dalam Pilihan Raya Umum akan datang.

Sehubungan itu, Gerak Independent (GI) mendesak semua parti politik untuk memperbaiki proses pemilihan dan pemilihan calon agar lebih sesuai dengan bagaimana GI menjalankan tinjauan calonnya. Dalam model GI, rakyat memilih calon untuk kerusi parlimen berdasarkan nilai progresif, komitmen terhadap kebebasan sipil, kompetensi dan integriti, bukan kriteria yang berpusat pada kesetiaan terhadap kepemimpinan parti dan kekananan dalam parti.

Ahli Parlimen Julau, YB Larry Sng Wei Shien dan Ahli Parlimen Tebrau, YB Steven Choong Shiau Yoon Bersama Tan Sri Muhyiddin Yasin (Tengah).


Walaupun Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan membenarkan kebebasan berserikat, GI menolak justifikasi yang diberikan oleh kedua-dua Anggota Parlimen yang membelot, dan mengambil kedudukan bahawa mana-mana wakil rakyat masih dapat berkhidmat untuk konstituen walaupun peruntukan dana ditahan oleh Kerajaan . Ini juga bermaksud bahawa Kerajaan mesti mengambil kedudukan moral yang kuat dalam memastikan semua Anggota Parlimen diberikan peruntukan yang mencukupi untuk memastikan bahawa tidak ada rakyat Malaysia yang ketinggalan dalam pembangunan ekonomi negara pada masa akan datang.


Gerak Independent mengingatkan semua Anggota Parlimen bahawa mereka terpilih menjadi pejabat berdasarkan manifesto yang diumumkan dan janji-janji yang dibuat menjelang Pilihan Raya Umum. Orang ramai mempunyai harapan bahawa janji yang dibuat akan ditepati. GI juga menasihati Pemerintah untuk menerapkan landasan moral yang tinggi dalam masalah pembelotan dan memastikan bahawa sumber-sumber nasional tidak pernah digunakan sebagai insentif untuk mendukung Pemerintah. Oleh itu, undang-undang mesti dilaksanakan secara adil dan saksama. Dalam keadaan apa pun, undang-undang tidak boleh digunakan sebagai tawar menawar kesetiaan. Gerak Independent juga mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk menyelidiki sifat dua pembelotan baru-baru ini untuk membangun kembali kepercayaan masyarakat terhadap proses pemilihan dan wakil rakyat parlimen.


Gerak Independent adalah gerakan berdasarkan rakyat yang bertujuan untuk memastikan bahawa hanya individu yang berintegriti terpilih menjadi pejabat awam, dan dalam hal ini, Gerak Independent melakukan penilaian ketat terhadap calonnya yang juga melibatkan masyarakat dalam penilaiannya proses untuk memastikan bahawa hanya individu yang berkualiti dan kompeten diturunkan dalam Pilihan Raya Umum akan datang. GI komited sepenuhnya untuk mengakhiri politik perpecahan dan memastikan bahawa semua kebebasan yang dijamin dan kuasa institusi dikembalikan kepada rakyat.


Tentang Gerak Independent (GI)
Gerak Independent bertujuan untuk membawa anggota parlimen yang tidak berpihak secara politik ke dalam Parlimen oleh rakyat untuk rakyat berdasarkan nilai-nilai progresif dalam pemerintahan dan pendidikan, dan memastikan kebebasan sivil dan Malaysia yang setara untuk setiap rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa atau agama.

Kongsi Artikel Ini
By Zainal Afnan

Related Posts