RELX Technology Tekad Atasi Produk Tiruan

Menurut kajian oleh Hong Leong Investment Bank, peningkatan vape yang pesat telah mewujudkan industri baru untuk pengeluar, pengedar dan peruncit yang memberi servis kepada sekurang-kurangnya setengah juta daripada 4.6 juta perokok di Malaysia, secara semula jadi mengalir trend produk tiruan ke negara dan menimbulkan risiko kesihatan yang serius kepada pengguna yang menganggap mereka membeli produk vape yang tulen. Dengan peningkatan pengeluaran alat vape dan e-cecair palsu yang tidak akan berhenti dalam waktu terdekat, pengeluar e-rokok terkemuka di Asia, RELX Technology bertekad untuk memerangi masalah produk tiruan di Malaysia dengan bekerjasama dengan pihak berkuasa dan anggota ekosistem lain.

Produk vape tiruan semakin berleluasa di Malaysia membenarkan penjual tidak sah untuk memanfaat dari pasaran yang berkembang ini. Produk ini juga mungkin mengandungi bahan berbahaya yang boleh menyebabkan risiko kecederaan atau kematian pengguna. En. Eddie Chew, Pengarah Wilayah Luar Negeri RELX Technology mengatakan bahawa ini adalah masalah yang perlu ditangani dengan cepat untuk melindungi kepentingan pengguna Malaysia.

Eddie Chew, Pengarah Wilayah Luar Negeri di RELX Technology

“Kerajaan belum memperkenalkan undang-undang yang wajar untuk mengawal produk dan e-rokok di Malaysia. Suasana peraturan yang tidak menentu telah memudahkan penjual produk vape tiruan berkembang. Produk yang belum diuji dan tidak terkawal ini akan menimbulkan risiko kesihatan dan keselamatan yang serius bagi pengguna,” kata Eddie.

RELX Technology berharap dapat melaksanakan inisiatif di Malaysia yang serupa dengan program mereka di China, iaitu Program Golden Shield yang dilancarkan pada bulan Ogos 2019. Di bawah Program Golden Sheild, RELX berjaya membantu pihak berkuasa China dalam menyelesaikan 26 kes yang berkaitan dengan pengeluaran dan penjualan produk vape tiruan. Pada bulan Jun dan Julai 2020, pihak berkuasa China bekerjasama dengan RELX, menyita lebih dari 70,000 produk e-rokok tiruan, dan banyak barang tersebut menuju ke Asia Tenggara termasuk Malaysia.

Produk RELX tiruan yang dirampas

“Menurut hasil ujian yang dilakukan di makmal RELX pada produk yang disita, produk tidak sah atau pod yang serasi ini sering mengandungi e-cecair yang lebih rendah dengan bahan berbahaya seperti toluena pada tahap yang jauh melebihi standard keselamatan. Selalunya, kandungan nikotin tidak sepadan dengan apa yang diiklankan pada bungkusan.”

Peranti RELX palsu yang terukir dengan logo jenama mewah juga dijual di rangkaian media sosial yang popular seperti Facebook dan Instagram. Oleh kerana mereka dipercayai dihasilkan dari kilang-kilang yang tidak disahkan, bateri peranti palsu ini belum diuji dengan betul dan menimbulkan risiko letupan ketika digunakan.

“Kami melihat bahawa Program Golden Shield memberikan hasil yang sangat baik di China, dan kami berharap dapat membawanya ke Malaysia di mana kami dapat bekerjasama dengan agensi-agensi kerajaan dan rakan kongsi industri,” jelas Eddie.

“Melalui inisiatif ini, kami berharap dapat memberi lebih banyak kesedaran di kalangan pengguna Malaysia mengenai risiko produk vape tiruan, dan melakukan apa yang kami boleh untuk membantu pihak berkuasa untuk menjatuhkan industri vape tiruan.”

“Kami mendorong pelanggan kami untuk hanya membeli produk asli dari saluran yang rasmi. Mereka dapat mengimbas kod QR pada bungkusan untuk mengesahkan keaslian produk RELX dan melaporkan produk tiruan yang mereka temui,” Eddie menyimpulkan.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara mengenal pasti produk vaping tiruan, pengunjung boleh melayari https://relxnow.com/pages/verify.

Kongsi Artikel Ini
By Zainal Afnan

Related Posts