WATERCO Malaysia Agih Bakul Makanan Kepada Keluarga Kurang Berkemampuan Di Sungai Buloh

Waterco Malaysia memulakan inisiatif makanannya untuk golongan kurang bernasib baik dengan menyediakan bakul makanan secara bulanan kepada keluarga kurang berkemampuan di luar bandar.

Sekatan pergerakan dan kekangan pandemik yang berterusan telah menjejaskan mata pencarian banyak keluarga akibat kehilangan pekerjaan dan penurunan pendapatan yang drastik. Rakyat Malaysia telah melihat semakin ramai keluarga yang kurang bernasib baik dan individu yang menghadapi masalah kekurangan makanan terutamanya di Lembah Klang, hab ekonomi negara dan yang pertama menanggung kesan pandemik ini. Menyedari sepenuhnya keadaan yang membimbangkan ini, Waterco (Far East) Sdn Bhd (Waterco Malaysia), syarikat penyelesaian sehenti terkemuka untuk persekitaran air yang selamat dan sihat, berdiri teguh untuk menyediakan bakul makanan setiap bulan kepada golongan yang kurang bernasib baik termasuk 400 keluarga.


Ketua Polis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar dan
bersama Encik Lee Kok Yong, Ketua Pegawai Eksekutif Waterco Malaysia wakil pihak polis daerah sungai buloh dan Waterco.

Selain berusaha untuk memahami keperluan masyarakat untuk menyediakan penyelesaian air yang berkualiti, Waterco Malaysia juga bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dan penduduk untuk lebih memahami kesukaran dan perjuangan harian yang dihadapi oleh keluarga dan individu yang kurang berkemampuan – bertekad untuk meningkatkan kebajikan keluarga kurang bernasib baik di daerah Sungai Buloh seperti yang berada di Flat Fasa 4,  Bukit Rahman Putra dan beberapa lagi kawasan di daerah ini dengan projek bakul makanan yang telah bermula awal bulan ini untuk menyediakan keperluan harian masyarakat.


Ketua Polis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar menerima sumbangan daripada Encik Lee Kok Yong, Ketua Pegawai Eksekutif Waterco Malaysia

“Sama seperti air adalah salah satu keperluan hidup yang paling penting, keperluan lain seperti makanan dan sokongan daripada masyarakat sama pentingnya dengan kesejahteraan semua orang. Kami berharap dapat memberikan bantuan yang terbaik kepada komuniti ini untuk membantu mereka mencapai hari esok yang lebih baik dan mereka tidak perlu lagi risau tentang bila mereka dapat meletakkan makanan di atas meja,” kata Encik Koo Zao Cheong, Pengurus Pembangunan Perniagaan Serantau Waterco Malaysia.

“Kami terharu apabila melihat detik-detik menyayat hati rakyat Malaysia yang bersama dan membantu antara satu sama lain untuk mengatasi waktu yang mencabar ini. Kami di Waterco juga ingin memainkan peranan dalam menyokong komuniti kami terutamanya bagi mereka yang mungkin takut bersuara untuk bantuan yang mereka perlukan dan kepada mereka yang mungkin tidak mempunyai sumber untuk mendapatkan bantuan.”

Waterco akan menghantar bakul makanan yang mengandungi makanan kering seperti biskut, mi segera, beras, tepung gandum, paket minuman malt dan lain-lain secara bulanan kepada kira-kira 400 keluarga yang memerlukan di Sungai Buloh dikenal pasti oleh polis tempatan dan kampung-kampung lain di sekitar Sungai Buloh.

“Kami benar-benar menghargai usaha petugas barisan hadapan yang bekerja keras bukan sahaja demi melindungi masyarakat tetapi juga untuk meningkatkan kehidupan mereka. Kami komited untuk memainkan peranan kami dalam mengurangkan beban petugas barisan hadapan dan masyarakat, dan juga berharap usaha kami akan membawa positiviti kepada komuniti dan meningkatkan semangat mereka untuk berjuang dan terus mengharungi pandemik ini.”

Selain agihan bakul makanan dua kali sebulan, Waterco Malaysia juga sedang bekerjasama rapat dengan organisasi bukan berasaskan keuntungan untuk menderma sistem penapisan air kepada hospital yang merawat pesakit Covid di Lembah Klang dan Johor memandangkan kes yang disahkan semakin meningkat. Dengan memasang sistem penapisan air yang berkualiti tinggi, mereka berhasrat untuk memperbaiki keadaan pengagihan air yang tidak mencukupi dan kegunaan yang berlebihan disebabkan oleh peningkatan jumlah pesakit di hospital, dan menyediakan sumber air yang bersih untuk pesakit dan petugas barisan hadapan untuk tujuan pembersihan dan penggunaan lain.

Untuk maklumat lanjut berkenaan Waterco Malaysia dan inisiatifnya, sila layari laman web https://www.waterco.com.my/.

Kongsi Artikel Ini
By Zainal Afnan

Related Posts